Bunu yapmadan önce tekrar düşünün! AYM’den WhatsApp kararı

Adwords, Genel, Google, Grafik Tasarım, SEO, Yazılım Kas 15, 2022 Yorum Yok

Bugün Resmi Gazete’de paylaşılan AYM tarafından alınan 21/9/2022 tarihli ve 2019/25604 müracaat numaralı karar, patron tarafından çalışanlara temin edilen teknolojik aygıtların kullanımına yönelik emsal teşkil edecek. Çünkü Anayasa Mahkemesi, patronun WhatsApp iletilerini okumasını hak ihlali olarak kıymetlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, WhatsApp iletilerini haberleşme hürriyeti olarak değerlendirdi!

Özel dalda çalışan milyonlarca insan şirketleri tarafından temin edilen akıllı telefon, bilgisayar ve tablet üzere teknolojik eserleri kullanıyor. Bu aygıtlarda yer Meydan ferdî dataları konusunda ise epey dikkatli davranıyorlar.

Örneğin şirket tarafından temin edilen bir bilgisayarda yedeği olmayan şahsî belgelerinizi ve datalarınızı bulundurmamanız tavsiye edilir. Zira küçük bir güncelleme yahut sistem açığı nedeniyle ilgili çalışanların yapacağı müdahale sırasında bu datalarınız açığa çıkabilir yahut silinebilir.

Fakat işin bir de Özel hayata hürmet hakkı ile haberleşme hürriyeti tarafı bulunuyor. Anayasa Mahkemesi tarafından alınan WhatsApp kararı da bu bahiste emsal niteliği taşıyor. Çünkü 21/9/2022 tarihli ve 2019/25604 müracaat numaralı karar ile çalışanının bildirilerini okuyan patron hatalı bulundu.

Kararın ayrıntılarına baktığımızda ise aslında AYM’ye ulaşan davanın konusunun sonuçtan farklı olduğunu görüyoruz. özel bir şirket çalışanının mukavelesi feshedilerek işten çıkarılıyor. Münasebet olarak da bu bireye verilen telefonun incelenmesi ve mesajlaşmalarında görülen olduğu bildiriliyor.

İşten çıkarılan Şahıs birinci olarak feshin haksız olduğuna dair bir dava açarak kaybediyor. Lakin daha sonra AYM’ye giderek Özel hayata hürmet hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle ferdî müracaatta bulunuyor.

Açıklamasında ise Amel akdinin haksız olarak feshedildiğini, feshe destek yapılan iletileşme içeriklerinin bir suretinin fesih bildirimine eklenmediğini, yazışmaların Düş mahsulü olduğunu, şirketin verdiği telefon çizgilerinin çalışanların Özel hayatlarında da kullanıldığını, bu yazışmaların şahsî data olarak korunması gerektiğini söylüyor.

Bunun sonucunda AYM de irtibatın denetlenmesi ve şahsî bilgilerin işlenmesi sürecinin şeffaf bir formda gerçekleştirilmesi ve de bunun gereği olarak süreçle ilgili çalışanlara patron tarafından evvelden bilgilendirilme yapılması gerektiği formunda bir karar aldı. Ayrıyeten maksadı aşacak halde sınırlama ya da müdahaleye müsaade verilmemesi gerektiği söylendi.

Yorum Yok

Yorum Yap