Bir akıllı telefonda dokunmatik ekranı olduğu üzere tutarken fizikî bir klavyeye sahip olmak Mümkün mü? Carnegie Mellon Üniversitesi’nden (CMU) Future Interfaces Group (FIG) araştırma kümesi yakın vakitte bu türlü bir klavyenin bir OLED ekranda şişirilebilir düğmeler aracılığıyla Mevcut olabileceğini gösterdi.
AMOLED ekranlar fizikî klavyeye dönüşüyor
CMU, Düz Panel Haptikleri ismi verilen bu teknoloji üzerine nihayet 15 yıldır çalışıyor. Çalışmalarının sonunda gelen araştırma kümesi sonunda AMOLED ekranlar üzerinde çıkıntı oluşturan fizikî bir klavye üretmeyi başardıklarını duyurdu.
Gömülü Elektro-Ozmotik Pompa yahut EEOP’ler geliştirerek beş milimetre kalınlığında Düz Panel Haptik panosu geliştiren ilim insanları, EEOP’ler içinden elektrik akımı geçirerek Özel bir pompalama sıvısını manipüle etmeyi başardı. Pompalar, altta bu sıvının bulunduğu bir hazne ile üstte esnek bir yüzey ortasına oturarak, yığının içinden elektrik akması durumunda ekranın beş milimetre yüksekliğe kadar şişirmesine İmkan tanıyor.
Üst katman için birinci olarak yumuşak silikon kullanan ilim insanları, AMOLED ekranlara da birebir teknolojiyi aktarmış görünüyor. AMOLED paneller silikonlar kadar esnek yapıda olmasalar da görünüşe nazaran ekranı tam teşekküllü bir QWERTY klavyeye dönüştürmeyi başarabiliyorlar. Gerektiğinde ekrandan dışarı taşarak kendisini gösterebilen bu tuşlar, kullanılmadıklarında ise kayboluyor.
Bu sistem ayrıyeten bildirim gelen uygulamanın simgesini de dışarı taşırarak kullanıcılara başka bir kolaylık da sağlayabiliyor. Özelleştirilebilen bu teknoloji farklı uygulamalara nazaran değişik yansılar de verebilecek. misal vermek gerekirse alarm çaldığında daha Aka bir erteleme tuşu ekrandan dışarı taşabilecek. Rastgele bir süreç yapılana kadar da bu tuş şişkin olarak ekranda kalacak.
Bu yeni sistem birçok farklı alanda akıllı telefon dünyasını etkileyebilir. Görme engelli şahısların klavye kullanımını kolaylaştıracağı öngörülen bu teknoloji öbür yandan taşınabilir oyuncular için de daha âlâ bir kullanıcı tecrübesi yaşatacaktır.
Dijital klavyeler hiçbir Vakit fizikî tuşların verdiği kullanıcı hissine sahip olamayacak. Bu yüzden Carnegie Mellon Üniversitesi’nin yeni teşebbüsü epey kullanışlı olabilir. Pekala siz fizikî klavyeye sahip dokunmatik ekranlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Yorum Yok