PSU nedir? Güç kaynağı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Genel Şub 28, 2023 Yorum Yok

Bilgisayar toplamak isteyen bireyler sistemlerini bir ortaya getirmeden Evvel Gerekli araştırmayı yaptığında bir gerçekle karşılaşıyor. O da kasanın içinde yer Meydan her bir modülün Kıymetli olduğu ve gerçek seçim yapılmaması halinde uyumsuzluk yaşanabileceği. Pekala genelde en az araştırmayla satın aldığımız PSU nedir? İşte Sıkıntı kaynağı alırken dikkat edilmesi gerekenler…

PSU/Güç kaynağı nedir? Alırken nelere dikkat etmeliyiz?

PSU yahut bilinen ismiyle Sıkıntı kaynağı, sistemin muhtaçlığı doğrultusunda prizden elektriği alır ve kasaya denetimli biçimde aktarır. Kullanımımız sırasında webde gezinirken 150W Sıkıntı tüketiyorsak, bir oyuna girdiğimizde TDP bedeli sisteme nazaran 1000W’a kadar yükselebilir.

Birçok şahıs kuvvetli sistem toplarken sadece ekran kartı, hafıza ve işlemci üzere modüllere Ehemmiyet veriyor. Halbuki sistemimize Daimi olarak stabil Güç transferi yapılmasını ve mümkün dalgalanmalarda sistemin ziyan görmemesini istiyorsak PSU’ya da bütçeden daha yüksek bir Pay ayırmalıyız. Pekala Sıkıntı kaynağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Güç kaynağı satın almadan Evvel sistemin ne kadar TDP kıymeti olacağını, yani Sıkıntı tüketeceğini hesaplamalıyız. Örneğin, işlemcimizin üzerinde 165W’a kadar Sıkıntı tüketebileceği belirtilir. Misal biçimde ekran kartları da Amel yükü altında 200W ila 400W ortası Sıkıntı tüketebilir.

Buna kasanın, anakartın, belleklerin ve fanların da tüketeceği gücü eklememiz gerekiyor. Lakin kabaca bir Örnek verecek olursak, AMD Ryzen 5 3600 işlemci 65W, MSI NVIDIA GTX 1060 GamingX 6GB ekran kartı da 120W Sıkıntı tüketecektir. Anakart 50W, diğer modüller da 100W’a kadar Sıkıntı tüketimi yapacak olursa kağıt üstünde 400W ve üzeri bir PSU işimizi görecektir.

Ancak gerçekte durum biraz daha farklı. Çünkü 400W diye olarak aldığınız bir PSU, Şayet gereğince verimli değilse birden fazla Vakit bu düzeye isteseniz de çıkamayacak yahut uzun müddet kalamayacak ve Sıkıntı dalgalanmaları yaşayacaktır. Hatta birçok Yan Sanayi PSU, üzerinde yazan kıymetlerin yarısını bile sağlayamıyor.

Bu nedenle hem sistemin Fazla daha uzun ömürlü olması için, yani gelecekte anakart, işlemci ve ekran kartı üzere modülleri yükseltmenize İmkan sağlayacak, hem de verimlilik oranını düşünerek 500W-600W ortası (örnek olarak gösterilen sistem için) bir PSU tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Buna ek olarak, PSU satın alırken üstteki görseldeki üzere kimi sertifikaları olduğunu göreceksiniz. Birinci etapta kesinlikle bu standartları sağlayan, yani 80 Plus sertifikasına sahip bir Aygıt tercih etmelisiniz. Daha sonra bütçeniz doğrultusunda Bronze, Silver, Gold, Platinium ve Titanium biçiminde verimliliğine nazaran bir seçim yapmalısınız.

Bu sayede PSU’nun birçok farklı testten geçirildiğini ve standartlara Müsait olduğunu bileceksiniz. Ayrıyeten yüksek verimliliğe sahip olduğunu ve uzun yıllar boyunca vadettiği pahaları koruyacağını, tıpkı vakitte yüksek akım ve dalgalanmalara karşı da sisteminizi koruyacağını bilerek itimatla alabilirsiniz.

Siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Yorum Yok

Yorum Yap