Hepimiz konutumuzda daha süratli internet istiyoruz, hepimiz bekleme müddetlerinin ve indirme müddetlerinin çok kısalmasını bekliyoruz. Daha ötesinde ise üstün bilgisayarlar üzere teknolojiler geldikçe daha yüksek sürate da muhtaçlık duyulacak. Yeni geliştirilen bir çip ise bu gereksinime yanıt verecek.
Kopenhag’da bulunan Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Asbjorn Arvad Jorgensen, geliştirdiği çip ile saniyede 1.84 petabyte bilgi aktarmayı başardı. Bu büyük sürat sayesinde ilişki kurmak ve bilgi indirmek çok daha süratli hale geliyor.
Işıkla bilgi işlemek: Işık suratında data işlemek
Araştırmacılar yaptıkları çalışmada fotonik çip kullandı. Bu mikroçipin içinde iki yahut daha çok sayıda fotonik bileşen bulunuyor ve bu bileşenler, çalışan bir devre oluşturuyor. Bu devre sayesinde 7,9 kilometre mesafeden gelen dataları tespit edip, işleyip, gerekli bilgileri oluşturup işlemeyi başarabiliyor.
İlk olarak araştırmacılar bilgiyi 37 farklı kısma ayırdı ve her bir parçayı fiber optik kablosunun farklı bir kısmından gönderdi. Sonrasında da her bir kısmı kendi içinde 223 data yığını haline getirdi ve her bir datayı elektromanyetik tayfın farklı katmanlarına ayırdı. Böylelikle datalar karışmadan aktarılabiliyordu, üstelik var olan fiber optik yapısıyla.
Aslında daha yüksek suratlara ulaşmak mümkün.
Aslında geçmişte daha yüksek transfer suratlarına da ulaşmak mümkün olmuştur. Örneğin 10.66 petabyte üzere yüksek suratlar görülmüştü fakat burada bir sorun vardı. Bu gelişmiş sistemler epey kıymetli ve aslına bakılırsa epey kullanışsız yapılardı. Yeni çalışma ise önemli bir teknolojik atılımın altyapısını oluşturabilir.
Sistemin sağladığı data sürece gücü o kadar fazla ki araştırma için gereğince data bulunamadığından, bilim insanları yapay bilgileri kullanarak sistemi test etmek durumunda kaldı. Böylelikle çipin kapasitesi tam manasıyla test edilmiş olabildi. Çünkü gezegenimizde saniyelik internet aktivitesi kabaca 1 petabyte oluyor.
Elbette ki bu yapı önemli bir çalışmadan geçecek ve şifreleme, güvenlik üzere çalışmalar gerçekleştirilecek. Bakalım bu çalışma bize gelecekte ne çeşit atılımlara ön ayak olacak.
Yorum Yok