WordPress’teki günlükler özelliğini kullanmak, web sitenizde gerçekleştirilen eylemleri izlemenin harika bir yoludur. Genellikle burada, sitenizin karşılaştığı sorunlarla ilgili bilgileri kaydeden bir ‘Hata Günlüğü’ bulacaksınız. Hata günlüklerindeki veriler, bir site sorununu giderirken yardımcı olabilir ve hatanın nedenini belirlemenize yardımcı olabilir. İşte nasıl.
404 Hata
WordPress’te 404 hata günlüğünü nasıl bulurum? 404 hatası, bir kullanıcı tarayıcınıza yanlış URL yazdığında oluşan genel bir hatadır. Bu sorun, alan adı sistemi ayarınız veya kalıcı bağlantı yapınız gibi birkaç farklı faktörden kaynaklanabilir. Bu sorunu düzeltmenin birkaç yolu vardır. Bu makalede, daha yaygın nedenlerden bazılarını ve bunların nasıl çözüleceğini tartışacağım.
Bu hatanın nedenini belirlemenin en iyi yollarından biri Google Analytics’i ziyaret etmektir. Web analizi aracı, dışa aktarabileceğiniz 404 hata verisini depolar. 404 hata günlüklerini bulmanın başka bir yolu, daha önce Google Web Yöneticisi Araçları olarak bilinen Google Arama Konsolunu kullanmaktır. Google’ın web sitenizi nasıl gördüğüne dair bir pencere sunar. Bu araçlardan hangisinin sitenize en uygun olduğunu görmek için çeşitli seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz.
Çoğu zaman, bu soruna kalıcı bağlantı sorunu neden olur. Ancak, tek bir içerikte oluyorsa, sorun başka bir yerde olabilir. Yanlışlıkla o sayfanın kalıcı bağlantısını değiştirmiş olabilirsiniz veya içerik taşınmış veya silinmiş olabilir. Ayrıca yanlış URL kullanıyor olabilirsiniz veya alan adının DNS ayarları yanlış olabilir. Bu sorunlar ortaya çıkarsa, sitenizin kalıcı bağlantı yapısında bazı değişiklikler yapmanız gerekir.
Kalıcı Hatalar
WordPress hata günlüklerinizde Önemli bir hata alıyorsanız, sorunu çözmek için deneyebileceğiniz bazı şeyler vardır. İlk olarak, eklentilerinizde veya temanızda son güncellemeler olup olmadığını kontrol edin. Öyleyse, yardım için eklentinin yazarıyla iletişime geçebilirsiniz. Hala sorunu çözemezseniz, Google’ı kullanarak WordPress hata günlüklerinde bir çözüm bulmaya çalışın. Sorun, temanız veya şablonunuzla bir eklenti çakışmasıyla ilgili olabilir.
Belirli hataları kaydedip kaydetmediğini görmek için WordPress hata günlüğünüzü de kontrol edebilirsiniz. Bu hataları wpengine.php adresine gidip PHP hatalarını kaydeden dosyayı bularak bulabilirsiniz. Ardından, bu hataları düzeltebilirsiniz. Hala bu hatayı yaşıyorsanız, WP Hata Ayıklama eklentisini indirerek WordPress’teki hata ayıklama özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca sunucunuzun hPanel’inde PHP hata kaydını etkinleştirmelisiniz.
Sorun, çakışan tema dosyalarından da kaynaklanabilir. Hangi temayı yükleyeceğinizi bilmiyorsanız, onu devre dışı bırakabilir veya varsayılan temaya geçebilirsiniz. Temayı yeniden yüklemek kritik hatayı çözebilir. Ancak, kaldırırsanız özel stili kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Eklentilerinizi WordPress’in yönetici panelinden devre dışı bırakmayı da deneyebilirsiniz. Aksi takdirde, her zaman varsayılan temaya geri dönebilir ve tekrar deneyebilirsiniz.
Ayrıştırma Hatası
WordPress hata günlüğü dosyası, web sitenizin karşılaştığı bildirimleri, uyarıları ve hataları içerir. Bu dosya yalnızca bir sorun oluştuğunda görünür. Günlük dosyasının metnini inceleyerek, soruna hangi öğelerin neden olduğunu belirleyebilirsiniz. Sorunu kendiniz çözemiyorsanız bu dosyayı WordPress desteği ile paylaşabilirsiniz. Sorunu doğru bir şekilde teşhis edebilmeleri için bu bilgileri destek temsilcilerine sağlamak yararlıdır.
Bir hata günlüğüne sahip olmak faydalıdır, ancak WordPress tarafından oluşturulan hata raporu kadar kullanışlı değildir. cPanel kontrol panelindeki hata günlükleri, barındırma ortamınıza odaklanır ve bu da onları biraz daha kullanışlı hale getirir. Farklı bir dizi sorunu gidermenize yardımcı olabilirler. cPanel hata günlüğü varsayılan olarak etkindir ve WordPress kontrol panelinizin ‘Metrikler’ bölümünde bulunabilir. Hata günlüğü girişleri, tarih, işlem kimliği ve ziyaretçinin IP adresiyle ilgili bilgileri içerir.
WordPress hata günlüğü, teknik bilgisi olmayan bir kişi için göz korkutucu olsa da, sorun giderme için harika bir kaynak olabilir. Günlük dosyasında hatalar olup olmadığını kontrol ederek, hatalara neden olan komut dosyalarını ve verilen hasarın boyutunu hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz. Hata günlükleri, web sitenizin performansını artırmaya da yardımcı olabilir. Bu nedenle, web sitenizle ilgili hatalar veya başka sorunlar yaşıyorsanız, hata günlüğünü yakından takip edin ve bunları hemen çözdüğünüzden emin olun.
NGINX, FORBIDDEN Yanıtı Döndürmeden Bağlantıyı Kapatır
NGINX, bir istek yapıldığında yeni bir bağlantı açar, ancak bir FORBIDDEN yanıtı algılarsa WordPress hata günlükleri için FORbidden yanıtı döndürmeden bağlantıyı kapatır. Bu, sunucunun kaynaklarını tüketmesini önler. İdeal olarak, bir FORBIDDEN yanıtı algılarsa, bir hata mesajı döndürmeden bağlantıyı kapatmalıdır. Bunun olmasını önlemek için NGINX sunucusunu bunun yerine HTTP/1.1 kullanacak şekilde ayarlayın.
WordPress hata günlüklerinizde YASAK bir yanıt görürseniz, bunun nedeni web sitenize hata oluşturabilen veya engelleyebilen bir Cloudflare sunucusu tarafından sunulmasıdır. Cloudflare sunucuları kendi HTTP durum kodlarını kullanır ve bunlar WordPress hata günlüklerinizde görünmemelidir. Bu HTTP hatalarını görürseniz, genellikle Cloudflare’ın yanlış yapılandırılmasından kaynaklanır.
if yönergesini konum bloklarında kullanmak zordur ve bir segfault’a neden olabilir. NGINX Wiki’nin konuyla ilgili bir makalesi var, “Eğer Kötüyse – NGINX’in WordPress Hata Günlükleri için YASAK Bir Yanıt Vermeden Bağlantıyı Kapatmasını Nasıl Durdurursunuz?”
PHP Hata Ayıklama Günlükleri
Bazen, WordPress kullanıcıları sorun giderme gerektiren sorunlarla karşılaşabilir. Bu olursa, sorunun kaynağını bulmak için WordPress hata günlüğüne erişebilirsiniz. İşte bazı yararlı ipuçları. Sorunu belirlemek için hata günlüğünüzü kontrol edin ve ardından yardım almak için WordPress geliştiriciniz veya web barındırıcınızla iletişime geçin. Ayrıca WordPress sorun giderme moduna erişmeyi deneyebilirsiniz. Bu, bir eklenti çakışmasının soruna neden olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.
Hata günlüğü dosyası, WordPress web siteniz tarafından oluşturulan tüm hataları, uyarıları ve bildirimleri içerir. Bu dosya yalnızca web siteniz bir hatayla karşılaştıysa görünür. Bu günlük dosyasını görüntüleyerek, soruna hangi öğelerin neden olduğunu belirleyebilirsiniz. Sorun giderme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, hata günlüğünün metnini WordPress destek temsilcileriyle paylaşabilirsiniz. Yardım temsilcileri, günlük dosyasında bulunan metne dayanarak sorunu tam olarak belirleyebilecektir.
PHP hata günlüğü dosyası, WordPress geliştiricileri tarafından belirli bir eklentinin veya temanın neden hatalara neden olduğunu bulmak için kullanılır. Bu dosya, kaynak kodu ve istendiği etki alanı dahil olmak üzere her bir hatayla ilgili ayrıntıları içerir. Ayrıca eklenti geliştiricileri için faydalı bilgiler içerir. Bir web sitesi oluşturmak için WordPress kullanıyorsanız, nasıl çalıştığını anlamak için PHP belgelerini okumalısınız. PHP belgeleri size hata günlükleri hakkında daha fazla bilgi verebilir.
WooCommerce Hata Ayıklama Günlükleri
WordPress’te günlüğe kaydetme hatalarını duymuş olabilirsiniz, ancak bunu WooCommerce için nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz? WooCommerce’in bu kullanışlı özelliği, tüccarların hataları bulmasına ve düzeltmesine yardımcı olur. Bunları düzeltebilmeniz için bu günlüğe nasıl erişileceğini ve hangi bilgileri içerdiğini bilmek önemlidir. Bu makalede, WooCommerce’de hata günlüklerine nasıl erişileceğini ele alacağız. Bu arada, bu günlükler 30 gün boyunca saklanır ve ölümcül hatalarla başlar.
Sitenizde bir kapalı kalma süresi varsa, bir günlük sorunu teşhis etmenize yardımcı olabilir. Bu günlüklere bakabilir ve sorunun web sitenizden mi yoksa web barındırıcınızdan mı kaynaklandığını belirleyebilirsiniz. Bu yaygın bir durumsa, web barındırıcılarını değiştirmek isteyebilirsiniz. Ancak, düzenli olarak kapalı kalma süresi yaşıyorsanız, web barındırıcınızı araştırmalısınız.
Yorum Yok