WordPress sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini öğrenmek için Pingdom gibi bir araç kullanabilirsiniz. Bu hizmet ücretsizdir, ancak yavaş olduğu bilinmektedir. En popüler hız testi Pingdom’dur. Sitenin hızı milisaniye cinsinden ölçülür, bu nedenle bu test biraz yanıltıcı olabilir. CDN önbelleği etkinleştirilmişse, bir WordPress sitesi genellikle çok daha hızlı yüklenir. Az sayıda ayar da sitenizin hızını etkileyebilir.
Sitenizin Hızını Test Edin
Birkaç ücretsiz araç, WordPress web sitenizin hızını test etmenize yardımcı olabilir. En popüler olanlardan biri, hangi temayı kullandığınızı ve hangi ülkelerin en çok ziyaret edildiğini söyleyen IsItWP’dir. Ayrıca WordPress kaynakları ve bir hız testi aracı sunar. Bu aracı kullanarak, sayfanızın yüklenmesinin ne kadar sürdüğünü, sitenizin performans derecelendirme ölçeğinde nasıl puan aldığını ve sayfa hızınızı artırma önerilerini göreceksiniz.
Yavaş bir WordPress sitesini düzeltmenin ilk adımı, yavaşlamaların nereden geldiğini öğrenmektir. GTMetrix aracı, bir web sitesinin hızını etkileyen yaygın sorunlara genel bir bakış sağlar. Hangi sayfaların yüklenmesinin en uzun sürdüğünü görmek iyi bir başlangıç noktasıdır. Örneğin, web siteniz çok yavaşsa, bunun nedeni önbelleğe alınmış dosyalar olabilir. Bu bilgileri analiz ederek, sitenizi yavaşlatabilecek herhangi bir sorunu çözebileceksiniz.
JS, CSS ve HTML Dosyalarını Optimize Edin
İçeriği optimize etmenin yanı sıra, WordPress web sitenizin performansını artırmak için JS, CSS ve HTML dosyalarınızı da optimize etmelisiniz. CSS dosyalarının web sunucusundan tarayıcıya gönderilmesi gerekir, bu nedenle bu dosyaların boyutunu küçültmek sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır. Bu dosyaları optimize etmek için, çok az teknik bilgi gerektiren ücretsiz bir eklenti olan Autoptimize’ı indirebilirsiniz. Kodunuzu optimize etmek için birkaç kutucuğu işaretleyin ve siteniz kullanıma hazır olacak!
HTML ve CSS dosyalarının yanı sıra resimler de önemlidir. Görüntüler için JPEG veya PNG dosya biçimlerini kullanın. Geç yüklenen görüntüler, tüm süreci daha hızlı hale getiren, kullanıcının tarayıcı penceresinde yalnızca bir kez yüklenmesine olanak tanır. 5.5 sürümünden itibaren, yerel olarak tembel yüklemeyi etkinleştirebilirsiniz. Bu teknik, daha az HTTP isteği gerektirir ve WordPress web sitenizin performansını artırmanın harika bir yoludur.
Geri Pingleri ve Geri İzlemeleri Devre Dışı Bırakın
WordPress web sitenizin performansını kontrol etmenin birkaç yolu vardır. Geri izlemeleri ve geri pingleri devre dışı bırakmak bunlardan biridir. Geri izleme, web trafiğini artırmada faydalı olsa da, veritabanını da tıkayabilir. Bu sorunları önlemek için bu özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz. 999’dan fazla gönderisi olan WordPress kullanıcıları için bu işlemin tekrarlanması gerekecektir. Bunu önlemek için yorumları denetleyebilirsiniz.
Geri izlemeleri ve geri pingleri devre dışı bırakmak için WordPress panonuzdaki Tartışma ayarlarına gidin. Sağ kenar çubuğundaki Tartışma ayarlarına gidin ve “Geri pingleri ve geri izlemeleri devre dışı bırak”ı tıklayın. “Diğer bloglardan gelen bağlantı bildirimlerine izin ver”in yanındaki kutunun işaretini kaldırın.
Görüntü Boyutunu Küçült
Web sitenizde görselleri görüntülerken ideal boyut 500 KB’ın altındadır. Bunu yapmak için kayıpsız sıkıştırma kullanarak resimlerinizi sıkıştırın veya formatlarını değiştirin. Sıkıştırma seçenekleri arasında PNG, JPEG ve GIF bulunur. Görüntü optimizasyonu, web sitenizin hızını da artırabilir. Web sitenizdeki resimlerin boyutunu küçülterek web sitenizin performansını nasıl kontrol edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır. Web sitenizin performansı söz konusu olduğunda, resim dosyası boyutu en önemli sınırlayıcı faktördür.
WordPress web sitenizde görselleri kullanırken, ekranınızın boyutuna uygun bir boyut seçtiğinizden emin olun. Görüntüleri yüksek çözünürlükte yüklemek de iyi bir fikirdir. Ancak, bu zaman alıcı ve sıkıcı olabilir. WordPress, eklenti ayarlarında görüntü boyutlarını değiştirmeyi kolaylaştırır. Web sitenizin performansını artırmak için asla ekran genişliğinden daha büyük görseller göstermeyin. Bunun nedeni, büyük resimlerin daha fazla bant genişliği alması ve sitenin hızını etkilemesidir.
Gzip Sıkıştırması
Birçok web yöneticisi, WordPress web sitelerinde sayfa yükleme süresini optimize etmenin önemini anlamıyor. Sayfa hızını artırmak için görüntüleri sıkıştırabilir, bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanabilir ve önbelleğe alma uygulayabilirsiniz. Ancak, web sitesi optimizasyonunun en çok gözden kaçan yönü GZIP sıkıştırmasıdır. Sitenizin hızını artırmak için GZIP sıkıştırmasını nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır. GZIP’i etkinleştirdikten sonra, web sitenizin yükleme süresinde belirgin bir fark göreceksiniz.
Google hız güncellemesini duymuş olsanız da web siteniz için ne kadar önemli olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Google’ın hız güncellemesi mobil aramaları etkiledi. Hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olmak, SEO sıralaması ve ziyaretçinizin memnuniyeti için çok önemlidir. Sonuçta, günümüzün görsel uyaran dünyasında ihtiyacınız olan son şey, yüklenmesi uzun zaman alan bir web sitesidir.
Bir Hız Testi Aracı Kullanma
WordPress web sitesi performansını kontrol etmek için bir hız testi aracı kullanmak, yeterince hızlı çalışıp çalışmadığını belirlemek için çok önemlidir. Çoğu trafik mobil cihazlardan gelir ve siteniz yanıt vermiyorsa birçok potansiyel müşteriyi kaçırıyorsunuz demektir. PSI böyle bir araçtır ve hız testi bir mobil ve masaüstü bölümü içerir. Ayrıca ücretsiz ve kullanımı kolaydır. Web sitenizin hızını kontrol etmek için hangi araçları kullanacağınızdan emin değilseniz GTmetrix’i deneyin.
Google’ın hız puanı teknik bir kontrol listesine dayanmasına rağmen, bu araç sitenizin sahip olduğu sorunların kapsamlı bir listesini sağlar. Google’ın sayfa hızı puanının, sitenizin tasarımının pratik sınırlamalarını hesaba katmadığını belirtmek önemlidir. Ayrıca aracın sonuçları, sitenizi nerede test ettiğinize ve sayfanın yüklenmesi için ne kadar beklediğinize bağlı olacaktır.
Yorum Yok